Przedmiotowy system oceniania z techniki

 
Kryteria oceniania dostosowane są do indywidualnych możliwości każdego ucznia.
Oceniając postępy w nauce i umiejętności uczniów jakie osiągnęli w procesie uczenia, zawsze pamiętamy o indywidualnych możliwościach i zdolnościach każdego dziecka.
 
Przewidywane osiągnięcia:
klasa I gimnazjum
UCZEŃ:
  • Sprawnie posługuje się kredką, ołówkiem, pędzlem, pisakiem
  • Wspólnie z nauczycielem projektuje zadanie wytwórcze, dobiera odpowiedni materiał
  • Wycina elementy z różnego materiału ( papier, tektura, tkanina )
  • Dostrzega możliwość wykorzystania na zajęciach techniki różnego materiału ( tworzywa sztucznego, papieru, tektury, tkanin, materiału przyrodniczego)
  • Łączy różne materiały poprzez klejenie, szycie, spinanie
  • Modeluje z gliny, plasteliny, modeliny, mas ciastowatych
  • Rozpoznaje podstawowe znaki drogowe, bezpiecznie porusza się w ruchu ulicznym
  • Zna narzędzia krawieckie, posługuje się narzędziami przy obróbce materiałów włókienniczych
  • Wykonuje prace porządkowo-gospodarcze w klasie ( układa rzeczy, przedmioty w miejscu przeznaczenia, usuwa śmieci, zmywa, zamiata )
  • Wie jak segregować odpady, rozpoznaje produkty w opakowaniach zwrotnych
  • Wykonuje proste zabiegi pielęgnacyjne przy hodowli roślin
  • Zna wartość odżywczą niektórych warzyw, owoców i produktów spożywczych
  • Przygotowuje kanapki z różnych składników, proste dania z warzyw i owoców
klasa II gimnazjum
UCZEŃ:
  • Posługuje się ołówkiem, pisakami, mazakami, kredkami, pędzlem i farbami, nożyczkami
  • Potrafi zorganizować stanowisko pracy, przestrzega przepisów bhp w czasie zajęć
  • Projektuje zadanie wytwórcze, dobiera odpowiedni materiał
  • Dostrzega celowość wykorzystania odpadów w zadaniach wytwórczych
  • Posługuje się narzędziami przy obróbce materiałów papierniczych
  • Z pomocą nauczyciela posługuje się przyrządami pomiarowymi
  • Modeluje z gliny, masy solnej, masy woskowej
  • Pod kierunkiem nauczyciela posługuje się, piecykiem elektrycznym, czajnikiem
  • Przygotowuje herbatę, kawę, kawę z mlekiem, sałatkę warzywną i owocową
  • Przygotowuje proste kanapki, deser, kisiel, przetwory na zimę
  • Nakrywa do stołu na różne okoliczności rodzinne, potrafi dokładnie posprzątać
  • Przestrzega zasad higieny osobistej w zakresie przygotowania posiłków
  • Zmywa naczynia, sprząta w pracowni gospodarstwa domowego, segreguje naczynia, sztućce
  • Pod kierownictwem nauczyciela posługuje się żelazkiem, potrafi zastosować odpowiednią temperaturę do danej tkaniny
  • Potrafi dbać i pielęgnować kwiaty doniczkowe
klasa III gimnazjum
UCZEŃ:
  • Zna regulamin pracowni
  • Potrafi zorganizować stanowisko pracy
  • Przestrzega przepisów BHP na zajęciach
  • Projektuje zadania wytwórcze, dobiera odpowiedni materiał
  • Posługuje się narzędziami przy obróbce materiałów papierniczych i włókienniczych
  • Posługuje się sprzętem kuchennym
  • Przestrzega zasad higieny w zakresie przygotowania posiłków
  • Odmierza produkty sypkie i płynne
  • Przygotowuje kawę z mlekiem, herbatę kakao
  • Przygotowuje proste kanapki, zapiekanki
  • Przygotowuje desery, kisiel, budyń, przetwory owocowo-warzywne na zimę
  • Gotuje proste potrawy: ziemniaki, zupę, jajka
  • Sprawnie posługuje się łyżką, nożem i widelcem
  • Nakrywa do stołu na różne okoliczności rodzinne
  • Posługuje się żelazkiem, dostosowuje odpowiednią temperaturę do tkanin
  • Stosuje odpowiednie środki czystości do mycia podłogi, szafek, naczyń sztućców
  • Sprząta swoje miejsce pracy, robi porządki w szufladach, segreguje naczynia
  • Obsługuje urządzenia audiowizualne w klasie
  • Pielęgnuje kwiaty doniczkowe, stosuje odpowiednie odżywki