|
Kryteria oceniania
dostosowane są do indywidualnych możliwości każdego
ucznia.
Oceniając
postępy w nauce i umiejętności uczniów jakie osiągnęli
w procesie uczenia, zawsze pamiętamy o indywidualnych
możliwościach i zdolnościach każdego dziecka. |
|
Przewidywane osiągnięcia: |
klasa
I gimnazjum
UCZEŃ:
- Sprawnie posługuje
się kredką, ołówkiem, pędzlem, pisakiem
- Wspólnie z
nauczycielem projektuje zadanie wytwórcze,
dobiera odpowiedni materiał
- Wycina elementy z różnego
materiału ( papier, tektura, tkanina )
- Dostrzega możliwość
wykorzystania na zajęciach techniki różnego
materiału ( tworzywa sztucznego, papieru,
tektury, tkanin, materiału przyrodniczego)
- Łączy różne
materiały poprzez klejenie, szycie, spinanie
- Modeluje z gliny,
plasteliny, modeliny, mas ciastowatych
- Rozpoznaje podstawowe
znaki drogowe, bezpiecznie porusza się w ruchu
ulicznym
- Zna narzędzia
krawieckie, posługuje się narzędziami przy obróbce
materiałów włókienniczych
- Wykonuje prace porządkowo-gospodarcze
w klasie ( układa rzeczy, przedmioty w miejscu
przeznaczenia, usuwa śmieci, zmywa, zamiata )
- Wie jak segregować
odpady, rozpoznaje produkty w opakowaniach
zwrotnych
- Wykonuje proste
zabiegi pielęgnacyjne przy hodowli roślin
- Zna wartość odżywczą
niektórych warzyw, owoców i produktów spożywczych
- Przygotowuje kanapki
z różnych składników, proste dania z warzyw i
owoców
|
klasa
II gimnazjum
UCZEŃ:
- Posługuje się ołówkiem,
pisakami, mazakami, kredkami, pędzlem i farbami,
nożyczkami
- Potrafi zorganizować
stanowisko pracy, przestrzega przepisów bhp w
czasie zajęć
- Projektuje zadanie
wytwórcze, dobiera odpowiedni materiał
- Dostrzega celowość
wykorzystania odpadów w zadaniach wytwórczych
- Posługuje się narzędziami
przy obróbce materiałów papierniczych
- Z pomocą nauczyciela
posługuje się przyrządami pomiarowymi
- Modeluje z gliny,
masy solnej, masy woskowej
- Pod kierunkiem
nauczyciela posługuje się, piecykiem
elektrycznym, czajnikiem
- Przygotowuje herbatę,
kawę, kawę z mlekiem, sałatkę warzywną i
owocową
- Przygotowuje proste
kanapki, deser, kisiel, przetwory na zimę
- Nakrywa do stołu na
różne okoliczności rodzinne, potrafi dokładnie
posprzątać
- Przestrzega zasad
higieny osobistej w zakresie przygotowania posiłków
- Zmywa naczynia, sprząta
w pracowni gospodarstwa domowego, segreguje
naczynia, sztućce
- Pod kierownictwem
nauczyciela posługuje się żelazkiem, potrafi
zastosować odpowiednią temperaturę do danej
tkaniny
- Potrafi dbać i pielęgnować
kwiaty doniczkowe
|
klasa
III gimnazjum
UCZEŃ:
- Zna regulamin
pracowni
- Potrafi zorganizować
stanowisko pracy
- Przestrzega przepisów
BHP na zajęciach
- Projektuje zadania
wytwórcze, dobiera odpowiedni materiał
- Posługuje się narzędziami
przy obróbce materiałów papierniczych i włókienniczych
- Posługuje się sprzętem
kuchennym
- Przestrzega zasad
higieny w zakresie przygotowania posiłków
- Odmierza produkty
sypkie i płynne
- Przygotowuje kawę z
mlekiem, herbatę kakao
- Przygotowuje proste
kanapki, zapiekanki
- Przygotowuje desery,
kisiel, budyń, przetwory owocowo-warzywne na zimę
- Gotuje proste
potrawy: ziemniaki, zupę, jajka
- Sprawnie posługuje
się łyżką, nożem i widelcem
- Nakrywa do stołu na
różne okoliczności rodzinne
- Posługuje się żelazkiem,
dostosowuje odpowiednią temperaturę do tkanin
- Stosuje odpowiednie
środki czystości do mycia podłogi, szafek,
naczyń sztućców
- Sprząta swoje
miejsce pracy, robi porządki w szufladach,
segreguje naczynia
- Obsługuje urządzenia
audiowizualne w klasie
- Pielęgnuje kwiaty
doniczkowe, stosuje odpowiednie odżywki
|