W naszej szkole na pdp
ugotujesz co tylko chcesz.
KLASA
I
1.
Gotujemy zupy.
a) zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów ze
śmietaną.
b) zupa ziemniaczana nagotowana na kości ze
świeżym koperkiem.
c) zupa ogórkowa
wykonana na bazie ogórków kiszonych
pochodzących z klasowej spiżarni.
d)krupnik na podrobach
2.
Robimy przetwory na zimę.
a) powidła ze śliwek
b) kiszone ogórki
3.
Mrozimy przetwory na zimę.
a) por
b) buraczki
4)wypiekamy
ciastka
a)donaty
b) gofry
5)
Przygotowujemy zdrowe drugie śniadanie
6)
Poznajemy dania kuchni wielkopolskiej
a) gzik z pyrkami
b)plenze
c) szneki z glancem
d) kluseczki
ziemniaczane - kopytka
7)
Wykonujemy prace porządkowe
a) zmywanie i wycieranie naczyń
b) prasowanie
c) pranie
8.
Stawiamy pierwsze kroki w szyciu i szydełkowaniu
9. Poznajemy
zapachy i smaki Bożego Narodzenia
9.
Poznajemy menu karnawałowe
- galart drobiowo - warzywny
- róże
karnawałowe
10. Przygotowujemy ciastka
na spotkanie walentynkowe.
11. Poznajemy dania
kuchni śląskiej
Kugel - zapiekanka ziemniaczana z cebulką i
boczkiem
Kołoczki -koperty z serem
Sałatka z
ziemniaków,kiełbasy, ogórków kiszonych ,
marchewki, jajek .
Buchty -drożdżowe
bułeczki z marmoladą
ciapkapusta
żur żeniaty
Gumiklyjzy czyli kluski
śląskie.
Kołocz śląski (warstwa
ciasta drożdżowego, masa serowa i posypka)
Zupa parzybroda
Bułeczki śląskie
12.
Przygotowujemy niebieskie dania z okazji
Światowego Dnia Świadomości Autyzmu.
-bezy
-deser
-galaretkowa
babka
|