strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

    x
xx


Szkoła Specjalna Przysposabiajaca do Pracy

   
  O szkole
   
  Przysposobienie do pracy
  Klasa III SPdP


W naszej szkole na pdp ugotujesz co tylko chcesz.

KLASA I

1. Gotujemy zupy.
a) zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów ze śmietaną.
b) zupa ziemniaczana nagotowana na kości ze świeżym koperkiem.
c) zupa ogórkowa wykonana na bazie ogórków kiszonych pochodzących z klasowej spiżarni.
d)krupnik na podrobach

2. Robimy przetwory na zimę.
a) powidła ze śliwek
b) kiszone ogórki

3. Mrozimy przetwory na zimę.
a) por
b) buraczki

4)wypiekamy ciastka
a)donaty
b) gofry

5) Przygotowujemy zdrowe drugie śniadanie

6) Poznajemy dania kuchni wielkopolskiej
a) gzik z pyrkami
b)plenze
c) szneki z glancem
d)
kluseczki ziemniaczane - kopytka

7) Wykonujemy prace porządkowe
a) zmywanie i wycieranie naczyń
b) prasowanie
c) pranie

8. Stawiamy pierwsze kroki w szyciu i szydełkowaniu

9. Poznajemy zapachy i smaki Bożego Narodzenia

9. Poznajemy menu karnawałowe
- galart drobiowo - warzywny

- róże karnawałowe

10. Przygotowujemy ciastka na spotkanie walentynkowe.

11. Poznajemy dania kuchni śląskiej
Kugel - zapiekanka ziemniaczana z cebulką i boczkiem

Kołoczki -koperty z serem

Sałatka z ziemniaków,kiełbasy, ogórków kiszonych , marchewki, jajek .

Buchty -drożdżowe bułeczki z marmoladą

ciapkapusta

żur żeniaty

Gumiklyjzy czyli kluski śląskie.

Kołocz śląski (warstwa ciasta drożdżowego, masa serowa i posypka)

Zupa parzybroda

Bułeczki śląskie

12. Przygotowujemy niebieskie dania z okazji Światowego Dnia Świadomości Autyzmu.

-bezy

-deser

-galaretkowa babka