strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

    x
xx


Szkoła Specjalna Przysposabiajaca do Pracy

   
  O szkole
   
  Przysposobienie do pracy
  Klasa III SPdP


W naszej szkole na pdp ugotujesz co tylko chcesz.

Pracownia gospodarstwa domowego w nowej odsłonie.
Pracujemy przy blacie roboczym. Gotujemy na płycie indukcyjnej. Wypiekamy w nowoczesnym piekarniku. Przechowujemy i mrozimy żywność w lodówce no Frost. Mamy możliwość wyparzania naczyń.

1. Dania sezonowe
a) zupa kalafiorowa

b) tarta z cuknią

c) zupa dyniowa

d) Tarta serowa ze śliwkami

e) Zupa ziemniaczana z paseczkami boczku

2. Mrożonki na zimę
a) pomidory

b) dynia

3. Śniadaniowa środa

4. Ciasteczka emotikony.

5. Prace gospodarcze- prasowanie

6. Kuchnia Wielkopolska 
a) pyzy z gulaszem mięsno -warzywnym

b) szarlotka sypana

c) ziemniaki smażone z jajkiem sadzonym

d) ZRAZY czyli kotlety mielone z kaszą i sosem pieczarkowym.

e) Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem.

f) pyry z gzikiem

g) kopytka z ciemnym sosem z żeberek

7. Dania regionalne wykonane w ramach projektu "Porozmawiajmy o Polsce"
a) grochówka mazowiecka

b) rogale wielkopolskie

c) barszcz małopolski

c) śląski szałot śledziowy

8. Dania świąteczne
a) bigos

b) kluski półfrancuskie z sosem śmietanowym

c) pierniki drobne

d) sernik

e) keks

f) rosół z makaronem

g) zupa grzybowa z pasztecikami

9. Ciasteczka walentynkowe

10. Kuchnia śląska
a) pieczeń z jajkiem

 

b) szałot śledziowy

KLASA III rok szkolny 2019/2010

KLASA III rok szkolny 2018/2019

KLASA II rok szkolny 2017/2018

KLASA I rok szkolny 2016/2017