strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

    x
xx


Szkoła Specjalna Przysposabiajaca do Pracy

   
  O szkole
   
  Przysposobienie do pracy
  Klasa III SPdP


W naszej szkole na pdp ugotujesz co tylko chcesz.

KLASA II

1. Smaczne i zdrowe przetwory na zimę
a) kiszone ogórki
b) sos do pizzy
c) pomidorowe pesto

2. Dania sezonowe
a) pierogi ze śliwkami
b)zupa kalafiorowa z koperkiem
c)szarlotka na kruszonce

3. Drugie śniadanie pełne witamin
a) bułka z gzikiem i pastą rybną

4. Smaczne dania na jesienne chłody.
a) drożdżowe paluchy serowe

b) kapuśniak bogaty w witaminy

c) Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami.

d)  Kruche ciasteczka z czekoladą

e) kuch marchewkowy

5. Świąteczne smaki
a)pierniczki

b)ciastka migdałowe z wodą różaną

c) kruche babeczki z makiem

d) sałatka śledziowa

6. Z wizytą w piekarni Achima Staszaka

7. Świąteczne porządki

8. Zima lubi kalorie
a) cebulaki - placuszki drożdżowe z prażoną cebulką

b) karmonada z pieczonymi ziemniakami i jabłkami w majeranku

c) zupa fasolowa

d) ciasto smażone chruściki inaczej faworki

e) zrazy z gotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą

f) grochowianki z ciasta drożdżowego

9. Soki i sałatki owocowe uzupełnieniem witamin i minerałów w okresie zimy.

10. Kuchnia włoska
a) pieczone pieczarki z mięsem mielonym, posypane żółtym serem , podane na grzance wzbogaconej smakowo bazylią i oregano

b) pasta czyli spaghetti z tradycyjnym wieprzowym sosem bolognese

b) pasta po polsku- łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

c) Potrawka z kiełbaskami i czerwoną fasolką

d) Zupa minestrone z ryżem i warzywami

e) Tiramisu

f ) Cannelloni z mięsem mielonym 

   

 g) sałatka rzymska

11. Wypiek ciastek w kształcie kwiatków z okazji Dnia Kobiet

12. Wizyta w zakładzie cukierniczym "Kuczora"

13. Wielkanocne przysmaki.
a) babka

b) mazurki

c) sernik