W naszej szkole na pdp
ugotujesz co tylko chcesz.
KLASA
II
1.
Smaczne i zdrowe przetwory na zimę
a) kiszone ogórki
b) sos do pizzy
c) pomidorowe pesto
2.
Dania sezonowe
a) pierogi ze śliwkami
b)zupa kalafiorowa z koperkiem
c)szarlotka na kruszonce
3.
Drugie śniadanie pełne witamin
a) bułka z gzikiem i pastą rybną
4.
Smaczne dania na jesienne chłody.
a) drożdżowe paluchy serowe
b) kapuśniak
bogaty w witaminy
c) Krem z
marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami.
d) Kruche
ciasteczka z czekoladą
e) kuch
marchewkowy
5. Świąteczne smaki
a)pierniczki
b)ciastka
migdałowe z wodą różaną
c) kruche
babeczki z makiem
d) sałatka
śledziowa
6. Z wizytą w piekarni
Achima Staszaka
7.
Świąteczne porządki
8. Zima
lubi kalorie
a) cebulaki - placuszki drożdżowe z prażoną
cebulką
b) karmonada z
pieczonymi ziemniakami i jabłkami w majeranku
c) zupa
fasolowa
d) ciasto
smażone chruściki inaczej faworki
e) zrazy z
gotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą
f)
grochowianki z ciasta drożdżowego
9. Soki i
sałatki owocowe uzupełnieniem witamin i
minerałów w okresie zimy.
10. Kuchnia włoska
a) pieczone pieczarki z mięsem mielonym,
posypane żółtym serem , podane na grzance
wzbogaconej smakowo bazylią i oregano
b) pasta czyli
spaghetti z tradycyjnym wieprzowym sosem
bolognese
b) pasta po
polsku- łazanki z kapustą kiszoną i
pieczarkami
c) Potrawka z
kiełbaskami i czerwoną fasolką
d) Zupa
minestrone z ryżem i warzywami
e) Tiramisu
f ) Cannelloni
z mięsem mielonym
g) sałatka
rzymska
11. Wypiek
ciastek w kształcie kwiatków z okazji Dnia
Kobiet
12. Wizyta w zakładzie cukierniczym
"Kuczora"
13.
Wielkanocne przysmaki.
a) babka
b) mazurki
c) sernik
|