Podtrzymując
tradycję lat ubiegłych, w których kolejno
odbyły się Święta: Pyry, Korbola, Kapusty i
Jabłka, 19 listopada organizatorki postanowiły
uczcić chleb. Wszystkie czynności podjęte na
zajęciach, przeznaczonych dla klas „życia”
i I-III szkoły podstawowej, tematycznie
nawiązywały do procesu powstania chleba.
Sceneria, która dodała odpowiedniej atmosfery,
przywołała polskie krajobrazy z wiatrakami,
domowy piec chlebowy i akcesoria piekarnicze.
Spotkanie rozgrzewały piosenki o chlebie i
wspólnie rozwiązywane zadania. Zgodnie z
tradycją wszystko rozpoczęło się powitaniem
chlebem i solą, a w trakcie podjętych działań
uczniowie obserwowali zaczyn, rosnące ciasto,
formowali i ozdabiali pieczywo. Na specjalnej
wadze ważyli chleb i mąkę, nazywali gatunki
chleba, ustalali zawody osób, dzięki którym
powstaje chleb. „Abecadło o chlebie”,
zaprezentowane przez kolegów i koleżanki,
pozwoliło poznać drogę „od ziarenka do
bochenka”, której kolejność należało
ustalić na etykietach z rysunkami. Panie: Ewa
Zakrzewska i Edyta Kluczyńska nie zapomniały
też o aspekcie wychowawczym, zawracając uwagę
na szacunek do chleba. Końcowym etapem Święta
była konsumpcja pieczywa, która zaspokoiła
apetyty, pobudzone wspaniałymi zapachami tej
wesołej i pouczającej imprezy.
Składamy serdeczne podziękowania Panu
Piotrowi Rogozińskiemu (Firma PIMAX) i Panu
Zenonowi Orwat (Piekarnia GS „SCh”) za
bezinteresowną pomoc w aranżacji scenografii
Święta Chleba.
|