Uczniowie klasy
drugiej u.u. w środę, 3. października, upiekli
" kopystkę". Nazwa zadziwiająca i nie
każdy wie z czym się wiąże. Otóż nasze
dzielne "maluchy" wywijając drewnianą
kopystką zamieszali, posypywali, powbijali i
powlewali do miski tajemnicze produkty, po czym
wysypali gruszki, wylali na blachę, panie czym
prędzej włożyły do piekarnika i za pół
godziny raczyliśmy się przepysznym ciastem, na
które przepis zamieszczamy.
KOPYSTKA
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 cukier wanilinowy,
3 jajka,
0,5 szklanki oleju
Wszystko wsypać do miski, wymieszać solidnie
drewnianą kopystką. Wyłożyć na blaszkę, a
dla lepszego smaku posypać dowolnymi owocami i
udekorować kruszonką. Piec godzinkę w 180
stopniach, zerkając do czasu do czasu czy aby
nie spieka się zbytnio.
SMACZNEGO
|