Bogactwo owoców
jesieni skłoniło uczniów gimnazjum klasy"
pierwszej życia" do zrealizowania projektu
"W naszej spiżarni". Na półkach
klasowej spiżarni pojawiły się kompoty z
jabłek, gruszek oraz winogron, dżemy , powidła
z czekoladą, kiszona kapusta, suszone owoce i
zioła oraz orzechy. Realizując projekt
uczniowie poznali domowe sposoby przetwarzania
owoców i ich wartości odżywcze. Spiżarniowy
kącik jest wyjątkową dekoracją klasy i
źródłem zdrowia. Teraz uczniowie będą
degustować przetwory i przygotowywać smakowite
niespodzianki. Rozpoczęli od kruchych rogalików
z jabłkiem. Wkrótce będą babeczki z ciasta
francuskiego z powidłami śliwkowymi . A na
zimowe dni najlepszy będzie kompot z jabłek z
odrobinką cynamonu i bogata w witaminę C
surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!
Obejrzyj
prezentację: W naszej spiżarni
|