strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 


W naszej spiżarni

Bogactwo owoców jesieni skłoniło uczniów gimnazjum klasy" pierwszej życia" do zrealizowania projektu "W naszej spiżarni". Na półkach klasowej spiżarni pojawiły się kompoty z jabłek, gruszek oraz winogron, dżemy , powidła z czekoladą, kiszona kapusta, suszone owoce i zioła oraz orzechy. Realizując projekt uczniowie poznali domowe sposoby przetwarzania owoców i ich wartości odżywcze. Spiżarniowy kącik jest wyjątkową dekoracją klasy i źródłem zdrowia. Teraz uczniowie będą degustować przetwory i przygotowywać smakowite niespodzianki. Rozpoczęli od kruchych rogalików z jabłkiem. Wkrótce będą babeczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi . A na zimowe dni najlepszy będzie kompot z jabłek z odrobinką cynamonu i bogata w witaminę C surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!

Obejrzyj prezentację: W naszej spiżarni