strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 


Zdrowe odżywianie

29. kwietnia odbyło się spotkanie klas 1- 3 z pielęgniarką szkolną, które miało na celu przybliżyć uczniom warunki zdrowego odżywiania oraz zachęcić do regularnego spożywania owoców i warzyw. Dzieci dowiedziały się, że owoce i warzywa są bogatym źródłem:
- witamin
- substancji mineralnych
- błonnika pokarmowego
Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego w naszym organizmie istnieje tendencja do zakwaszania. Objawia się to m.in. zmęczeniem, bólami głowy, utratą apetytu, złą cerą, apatią (bardzo często te objawy występują wczesną wiosną). Warzywa i owoce są bogatym źródłem składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym- dlatego zapobiegają zakwaszeniu i występowaniu takich objawów (potas, wapń, magnez).
Błonnik pokarmowy- to inaczej części komórek roślinnych nie strawione przez nasz przewód pokarmowy. Rola jaką pełni w organizmie jest istotna: usprawnia pracę jelit- ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom, hamuje uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we krwi (działa jak wymiatacz), ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji.
Bardzo ważnym składnikiem warzyw i owoców są antyoksydanty (przeciwutleniacze), czyli substancje, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników ( aktywnych form tlenu – uszkadzających struktury komórek), które mogą uczestniczyć w powstawaniu komórek nowotworowych i chorób serca.
Przykładami antyutleniaczy są witaminy: A, C, E, prowitamina wit. A- B- karoten.

Dlaczego warzywa i owoce musimy spożywać 5x dziennie?
Ciało człowieka nie potrafi magazynować niektórych substancji (np. witamin) dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Im większa będzie różnorodność zjadanych produktów, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm.
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 500 gramów warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji.

1 porcja to np.:
- 1 jabłko/ 1 pomidor
- garść truskawek/ garść śliwek
- porcja surówki/ miseczka sałatki
- 1 szklanka soku owocowego lub warzywnego
- garść orzechów (najlepiej włoskich, migdałów lub laskowych, ważne aby nie były to orzeszki solone)

Pani pielęgniarka zwróciła uwagę na to, że powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp.
 Dzieci wysłuchały pogadanki i obejrzały " piramidę zdrowego żywienia" oraz " talerz zdrowia". Na koniec wszyscy mogli zobaczyć film dotyczący zdrowego odżywiania.

Od dziś nasze motto brzmi: "Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść".