29. kwietnia
odbyło się spotkanie klas 1- 3 z pielęgniarką
szkolną, które miało na celu przybliżyć
uczniom warunki zdrowego odżywiania oraz
zachęcić do regularnego spożywania owoców i
warzyw. Dzieci dowiedziały się, że owoce i
warzywa są bogatym źródłem:
- witamin
- substancji mineralnych
- błonnika pokarmowego
Wiele produktów przemiany materii to kwasy,
dlatego w naszym organizmie istnieje tendencja do
zakwaszania. Objawia się to m.in. zmęczeniem,
bólami głowy, utratą apetytu, złą cerą,
apatią (bardzo często te objawy występują
wczesną wiosną). Warzywa i owoce są bogatym
źródłem składników mineralnych o działaniu
zasadotwórczym- dlatego zapobiegają zakwaszeniu
i występowaniu takich objawów (potas, wapń,
magnez).
Błonnik pokarmowy- to inaczej części komórek
roślinnych nie strawione przez nasz przewód
pokarmowy. Rola jaką pełni w organizmie jest
istotna: usprawnia pracę jelit- ułatwia
wypróżnianie, zapobiega zaparciom, hamuje
uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we
krwi (działa jak wymiatacz), ogranicza
wchłanianie szkodliwych substancji.
Bardzo ważnym składnikiem warzyw i owoców są
antyoksydanty (przeciwutleniacze), czyli
substancje, które zapobiegają powstawaniu
wolnych rodników ( aktywnych form tlenu –
uszkadzających struktury komórek), które mogą
uczestniczyć w powstawaniu komórek
nowotworowych i chorób serca.
Przykładami antyutleniaczy są witaminy: A, C,
E, prowitamina wit. A- B- karoten.
Dlaczego
warzywa i owoce musimy spożywać 5x dziennie?
Ciało człowieka nie potrafi magazynować
niektórych substancji (np. witamin) dlatego dla
dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać
niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie
w ciągu dnia. Im większa będzie
różnorodność zjadanych produktów, tym
więcej potrzebnych składników otrzyma
organizm.
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać
codziennie co najmniej 500 gramów warzyw i
owoców, podzielonych na 5 porcji.
1
porcja to np.:
- 1 jabłko/ 1 pomidor
- garść truskawek/ garść śliwek
- porcja surówki/ miseczka sałatki
- 1 szklanka soku owocowego lub warzywnego
- garść orzechów (najlepiej włoskich,
migdałów lub laskowych, ważne aby nie były to
orzeszki solone)
Pani
pielęgniarka zwróciła uwagę na to, że
powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i
owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków,
ciasteczek itp.
Dzieci wysłuchały pogadanki i obejrzały
" piramidę zdrowego żywienia" oraz
" talerz zdrowia". Na koniec wszyscy
mogli zobaczyć film dotyczący zdrowego
odżywiania.
Od dziś
nasze motto brzmi: "Jedz aby żyć,
a nie żyj aby jeść".
|