Podsumowaniem
tygodnia poświęconego warzywom był wyjazd do
stajni Gronówka , gdzie odbyło się święto
pieczonego ziemniaka. Uczniowie z klas 1-3 u.u.
stanęli w szranki w zawodach: trzeba było
ziemniaki pozawijać w sreberka, a następnie
celować nimi tak, aby wylądowały w ognisku.
Gdy ziemniaczki piekły się w spokoju, my
przeszliśmy podziwiać stajnie i zwierzęta w
nich znajdujące się, a było na co patrzeć.
Owce powitały nas głośnym beczeniem i czem
prędzej pobiegły do koryta, aby zjeść swój
posiłek. Z daleka witały nas konie pasące się
na łąkach,zaś na wyciągnięcie ręki
witaliśmy się z pozostałymi, specjalnie na
nasze przybycie, końmi w boksach. Pobyt w
Gronówce zakończyliśmy smacznie- konsumując
ziemniaki i grzejąc się przy ognisku.
|