Dzień 8 listopada jest obchodzony w
Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i
Gotowania. W Polsce sześć lat temu ruszył
program „Śniadanie Daje Moc”, do którego
zostali zaproszeni uczniowie klas 0- III szkół
podstawowych. W naszej szkole w roku bieżącym
po raz pierwszy uczniowie zaangażowali się w
obchody tego dnia. Dzieci i młodzież ze szkoły
podstawowej, gimnazjum oraz SPdP u.u. dnia 8
listopada pod opieką swoich nauczycieli
przygotowywali zdrową kanapkę śniadaniową.
Zajęcia praktyczne odbywały się w trzech
salach lekcyjnych , a poprzedzone zostały
pogadanką na temat zasad zdrowego żywienia. Bułki
z Piekarni Achima Staszaka ,posmarowane masłem z
Wrzesińskiej Spółdzielni Mleczarskiej wypełnione
gzikiem, wędliną, żółtym serem, wzbogacone
plastrami pomidorów, ogórków oraz liśćmi
zielonej sałaty smakowały wyjątkowo nie tylko
z powodu dużej dawki witamin , ale także
dlatego, że zostały przygotowane samodzielnie.
|