Uczniowie klas II SPdP oraz I/II
gimnazjum u.u. dnia 28 października w czasie
pobytu w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu
Rolno- Spożywczego w Szreniawie wzięli udział
w zajęciach edukacyjnych „ W wiejskiej
zagrodzie” oraz uczestniczyli w warsztatach
wyrobu masła w maselnicy tłuczkowej tzw.
kierzynce. Młodzież z zaciekawieniem przyglądała
się zwierzętom hodowanym w gospodarstwie
rolnym: krowom, konikom polskim, koniom pociągowym,
kozom, bykom „Hektorowi” i „ Bohunowi”,
świniom, królikom, kaczkom, kurom, gęsiom.
Pracę rolnika w zagrodzie uczniowie ocenili jako
ciężką lecz dającą wiele satysfakcji i radości
płynącej z bliskiego kontaktu ze zwierzętami.
Pobyt w muzeum zakończyła degustacja świeżego
chleba z własnoręcznie wyrobionym masłem.
|