Od 2007 roku kraje europejskie dnia
8 listopada obchodzą Dzień Zdrowego Jedzenia i
Gotowania . Celem święta jest promowanie
zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych,
spożywania regularnie posiłków oraz
informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień
Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów.
W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież
do restauracji aby pokazać młodym ludziom czym
jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i
zajęcia w lekcjach na temat zdrowej diety. W
Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych
nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest
kampania “Śniadanie Daje Moc”. Rozpoczynanie
dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między
lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i
koncentracje. Zespół Szkół Specjalnych po raz
kolejny włączył się w ogólnopolską akcję
promującą zdrowe nawyki żywieniowe. Dnia 8
listopada uczniowie klas Szkoły Podstawowej u.u.
oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy
samodzielnie przygotowywali pożywne kanapki
bogate w witaminy. Do ich przyrządzenia dzieci młodzież
wykorzystała masło, biały ser, gzik
produkowany przez Wrzesińską Spółdzielnię
Mleczarską, jajka, wędlinę, ogórki, pomidory,
rzodkiewki, sałatę, paprykę. Bułki, które
otrzymaliśmy z Piekarni Achim Staszak nie tylko
smakowały ale również wyglądały bardzo
apetycznie i świątecznie.
|