strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 

Nowy Program dla szkół


Uczniowie
Szkoły Podstawowej uczestniczą w projekcie
„Program dla szkół”

W roku szkolnym 2017/2018 został uruchomiony nowy Program, który zastępuje dotychczasowe programy Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole. Program ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne. W programie uczestniczą uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.

Rok szkolny 2017/18

W I semestrze roku szkolnego 2017/2018 w ramach "Programu dla szkół" uczniom udostępniono produkty mleczne oraz owocowo-warzywne w następujących ilościach:

Produkty mleczne Liczba porcji ( opakowań jednostkowych)
Mleko białe 30
Jogurt naturalny 3
Kefir naturalny 4
Ser twarogowy 3
Produkty owocowo - warzywne Liczba porcji ( opakowań jednostkowych)
Jabłko 17
Gruszka 5
Śliwka 2
Sok owocowy 1
Marchew 7
Rzodkiewka 5
Pomidory 4
Kalarepa 3
Sok warzywny 1

W ramach "Programu dla szkół" przeprowadzono dodatkowe działania edukacyjne:
- wizyta uczniów ( klasa IV-V) na fermie w Jarosławcu/koło Środy Wielkopolskiej specjalizującej się w chowie bydła mlecznego,
- konkurs plastyczny (klasa IV-V) dotyczący pochodzenia mleka pod hasłem „od obory do
kartonika z mlekiem”,
- udział uczniów (klasy: II-III oraz I-IV u. u.) w zajęciach przygotowanych przy współpracy z biblioteką szkolną dotyczących roli owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w codziennym żywieniu ( wierszyki, rymowanki, zabawy ruchowe, rozpoznawanie i nazywanie warzyw oraz owoców, sporządzenie koktajlu mleczno – owocowego).

Zdrowe odżywianie
Dnia 13 stycznia 2018 r. odbyły się zajęcia w ramach "Programu dla szkół”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klas I – III. Dzieci rozróżniały produkty zgromadzone w „sklepie” na zdrowe i niezdrowe. Poznały znaczenie zdrowej żywności dla prawidłowego rozwoju, zdrowia i dobrego samopoczucia. Wymyślały przepisy na mleczno – owocowe potrawy. Zajęcia zakończyła degustacja jednego z przepisów: koktajlu owocowo – mlecznego.

Wizyta na fermie bydła mlecznego w Jarosławcu
Dnia 21 grudnia 2017r. uczniowie klasy czwartej oraz piątej zwiedzili fermę w Jarosławcu specjalizującą się w chowie bydła mlecznego. Kierownik fermy p. Dariusz Zych zapoznał dzieci z warunkami chowu tych zwierząt oraz przeznaczeniem mleka, którego głównym odbiorcą jest Spółdzielnia Mleczarska "Jana" w Środzie Wielkopolskiej. Uczniowie zobaczyli udój krów, oborę z dorosłymi zwierzętami, a także pomieszczenia dla cielaków -najmłodsze z nich miało zaledwie 2 godziny.
A, że był to czas świąteczny, nie zabrakło życzeń oraz tradycyjnego przełamania się opłatkiem.

„ Wpadła gruszka do fartuszka”
30 listopada 2017 roku odbyły się zajęcia w ramach
programu promującego wśród uczniów zdrowe odżywianie przygotowane i przeprowadzone przez wychowawcę klasy II-III panią M. Grandke i bibliotekarkę. Celem zajęć było ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw. Uczniowie uczestniczyli w różnych zabawach ruchowych np. wykonywali kanapki inscenizując ruchem poszczególne czynności. Wysłuchali wiersza „ Wpadła gruszka do fartuszka”, a następnie rytmizowali tekst z wykorzystaniem instrumentów muzycznych. Dzieci odpowiadały również na pytania dotyczące wartości spożywanych owoców i warzyw. Uczestniczyli także w zabawach integracyjnych z wykorzystaniem chusty animacyjnej i emblematów owoców i warzyw. Brali udział w konkursie wiedzy „ Co to za owoc?”, rozwiązując zagadki obrazkowe, dotykowe i smakowe. Wykonali pracę plastyczną podsumowującą zajęcia . Za aktywny udział klasa II-III otrzymała dyplom.

   

powrót