strona główna

WITAMY I ZAPRASZAMY

 

Nowy Program dla szkół


Uczniowie
Szkoły Podstawowej uczestniczą w projekcie
„Program dla szkół”

W roku szkolnym 2017/2018 został uruchomiony nowy Program, który zastępuje dotychczasowe programy Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole. Program ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne. W programie uczestniczą uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.

Rok szkolny 2018/19

Program dla szkół - liczba uczniów biorących udział w programie - 33; dostawca P.H.U.P. POLDRÓB z Gniezna. W I semestrze roku szkolnego 2018/2019 w ramach "Programu dla szkół" uczniom udostępniono produkty mleczne oraz komponenty owocowo-warzywne w następujących ilościach:

Produkty mleczne Liczba porcji ( opakowań jednostkowych)
Mleko białe 33
Jogurt naturalny 4
Kefir naturalny 2
Ser twarogowy 1
Produkty owocowo - warzywne Liczba porcji ( opakowań jednostkowych)
Jabłko 15
Gruszka 5
Śliwka 2
Marchew 7
Rzodkiewka 6
Pomidory 5
Kalarepa 1

W ramach "Programu dla szkół" przeprowadzono dodatkowe działania edukacyjne w formie warsztatów kulinarnych z udziałem uczniów.

Działania edukacyjne w ramach programu „ Program dla szkół”.

Wszyscy mamy śmieszne miny, bo zjadamy witaminy
Pod takim hasłem odbyła się pogadanka na temat zdrowego odżywania, czyli konieczności spożywania owoców jako źródła witamin i prawidłowego rozwoju, zdrowia i dobrego samopoczucia. Uczniowie zapoznali się również z piramidą zdrowia. Pogadanka oraz zajęcia praktyczne były realizowane w klasach I –V SP.
W tematykę zajęć wprowadzili nas uczniowie z klas IV – V, ich pierwszym zadaniem było ułożenie hasła z rozsypanki wyrazowej: „Wszyscy mamy śmieszne miny, bo zjadamy witaminy”, natomiast klasy młodsze wspólnie z nauczycielem prowadzącym zajęcia rozwiązali krzyżówkę, której hasło brzmiało – „Owoce”. Podczas zajęć dzieci rozwiązywały także zagadki i rebusy dotyczących owoców. Dowiedziały się, dlaczego warto je jeść i co zawierają, gdzie rosną owoce i gdzie można je kupić, co można z nich zrobić. Nauczyły się segregować żywność na zdrową i niezdrową. Mając zasłonięte oczy za pomocą smaku, dotyku i węchu nazywali owoce – zdrową żywność oraz przysmaki, które lubią najbardziej – czyli żywność niezdrową np. czekoladę, paluszki, chipsy. Następnie omówiliśmy i nazwaliśmy czynności związane z przygotowaniem sałatki lub wesołych minek, kompozycji z owoców. Przygotowaliśmy stanowiska pracy do robienia sałatek oraz nazywaliśmy czynności związane z przygotowaniem posiłku i potrzebnych sprzętów do pracy. Przed przygotowaniem posiłku umyliśmy dokładnie ręce i owoce. Wspólnie przygotowywaliśmy poczęstunek (obieraliśmy, kroiliśmy), następnie nakryliśmy do stołu i nastąpiła oczekiwana degustacja. Na koniec odbyła się pogadanka, która dotyczyła tematyki zajęć oraz odśpiewaliśmy piosenkę: „Witaminki, witaminki”.

Wspólne przygotowanie kanapek – jemy zdrowo i kolorowo - 20.11.2018 - klasy I-III, I-V u.u.

  • Pogadanka nt. konieczności spożywania warzyw i owoców jako źródła witamin.

  • Przypomnienie wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”.

  • Wspólne wyjście do sklepu na zakupy. Nauka wybierania zdrowych produktów.

  • Przygotowanie stanowisk pracy do robienia kanapek.

  • Nazywanie czynności związanych z przygotowaniem kanapek i sprzętów potrzebnych do pracy.

  • Wspólne przygotowanych kanapek. ( krojenie , smarowanie , obieranie , dekorowanie )

  • Nakrywanie do stołu , zwrócenie uwagi na estetykę spożywanych posiłków.

  • Wspólny posiłek.

  • Pogadanka z dziećmi na temat tego , które produkty użyte w pracy najbardziej im smakują.

Rok szkolny 2017/18

W I semestrze roku szkolnego 2017/2018 w ramach "Programu dla szkół" uczniom udostępniono produkty mleczne oraz owocowo-warzywne w następujących ilościach:

Produkty mleczne Liczba porcji ( opakowań jednostkowych)
Mleko białe 30
Jogurt naturalny 3
Kefir naturalny 4
Ser twarogowy 3
Produkty owocowo - warzywne Liczba porcji ( opakowań jednostkowych)
Jabłko 17
Gruszka 5
Śliwka 2
Sok owocowy 1
Marchew 7
Rzodkiewka 5
Pomidory 4
Kalarepa 3
Sok warzywny 1

W ramach "Programu dla szkół" przeprowadzono dodatkowe działania edukacyjne:
- wizyta uczniów ( klasa IV-V) na fermie w Jarosławcu/koło Środy Wielkopolskiej specjalizującej się w chowie bydła mlecznego,
- konkurs plastyczny (klasa IV-V) dotyczący pochodzenia mleka pod hasłem „od obory do
kartonika z mlekiem”,
- udział uczniów (klasy: II-III oraz I-IV u. u.) w zajęciach przygotowanych przy współpracy z biblioteką szkolną dotyczących roli owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w codziennym żywieniu ( wierszyki, rymowanki, zabawy ruchowe, rozpoznawanie i nazywanie warzyw oraz owoców, sporządzenie koktajlu mleczno – owocowego).

„Dlaczego należy pić mleko”
Uczniowie klasy IV i V biorący udział w ogólnopolskim „Programie dla szkół” podsumowując dotychczasowe działania przygotowali na zajęciach komputerowych ulotkę „Dlaczego należy pić mleko”. Opracowując materiały korzystali oni z edytora tekstu oraz programu graficznego. W sieci wyszukali informacji o tym, dlaczego warto pić mleko. Uczniowie poznali także zasady zdrowego odżywiania, w szczególności zapoznali się z korzyściami diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne.

W pracowni mleczarstwa
W ramach „Programu dla szkół” uczniowie klasy IV oraz V odwiedzili w dniu 26.04.2018r. pracownię mleczarstwa w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni. Dyrektor PCEZ pan Marek Dyba przypomniał uczniom, jak ważną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa mleko i jego przetwory. Zapoznał też ich z historią szkolnictwa i przetwórstwa mleczarskiego we Wrześni. Uczniowie poznali w mikroskali urządzenia oraz technologie produkcji mleka pasteryzowanego, sera żółtego oraz jogurtów. Mieli możliwość degustacji jogurtu naturalnego (najbardziej wartościowy z uwagi na bogatą florę bakteryjną) i truskawkowego. Teraz czekamy na zaproszenie na pyszne…… lody.

"Od obory do kartonika z mlekiem" - konkurs plastyczny
W miesiącu styczniu 2018 roku uczniowie klasy IV oraz V wzięli udział w konkursie plastycznym pod hasłem „Od obory do kartonika z mlekiem” Przy pomocy kredek, farb, wydzieranek lub innej formy wyrazu artystycznego należało stworzyć pracę plastyczną, w której dzieci zobrazowały swoją odpowiedź na pytanie: skąd się bierze mleko?
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło w marcu. Zwycięzcami okazali się:
I miejsce – Grzegorz Głowacki
II miejsce – Mikołaj Ludwiczak
III miejsce – Emilia Taczanowska

GRATULUJEMY !

Zdrowe odżywianie
Dnia 13 stycznia 2018 r. odbyły się zajęcia w ramach "Programu dla szkół”. W zajęciach wzięli udział uczniowie klas I – III. Dzieci rozróżniały produkty zgromadzone w „sklepie” na zdrowe i niezdrowe. Poznały znaczenie zdrowej żywności dla prawidłowego rozwoju, zdrowia i dobrego samopoczucia. Wymyślały przepisy na mleczno – owocowe potrawy. Zajęcia zakończyła degustacja jednego z przepisów: koktajlu owocowo – mlecznego.

Wizyta na fermie bydła mlecznego w Jarosławcu
Dnia 21 grudnia 2017r. uczniowie klasy czwartej oraz piątej zwiedzili fermę w Jarosławcu specjalizującą się w chowie bydła mlecznego. Kierownik fermy p. Dariusz Zych zapoznał dzieci z warunkami chowu tych zwierząt oraz przeznaczeniem mleka, którego głównym odbiorcą jest Spółdzielnia Mleczarska "Jana" w Środzie Wielkopolskiej. Uczniowie zobaczyli udój krów, oborę z dorosłymi zwierzętami, a także pomieszczenia dla cielaków -najmłodsze z nich miało zaledwie 2 godziny.
A, że był to czas świąteczny, nie zabrakło życzeń oraz tradycyjnego przełamania się opłatkiem.

„ Wpadła gruszka do fartuszka”
30 listopada 2017 roku odbyły się zajęcia w ramach
programu promującego wśród uczniów zdrowe odżywianie przygotowane i przeprowadzone przez wychowawcę klasy II-III panią M. Grandke i bibliotekarkę. Celem zajęć było ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw. Uczniowie uczestniczyli w różnych zabawach ruchowych np. wykonywali kanapki inscenizując ruchem poszczególne czynności. Wysłuchali wiersza „ Wpadła gruszka do fartuszka”, a następnie rytmizowali tekst z wykorzystaniem instrumentów muzycznych. Dzieci odpowiadały również na pytania dotyczące wartości spożywanych owoców i warzyw. Uczestniczyli także w zabawach integracyjnych z wykorzystaniem chusty animacyjnej i emblematów owoców i warzyw. Brali udział w konkursie wiedzy „ Co to za owoc?”, rozwiązując zagadki obrazkowe, dotykowe i smakowe. Wykonali pracę plastyczną podsumowującą zajęcia . Za aktywny udział klasa II-III otrzymała dyplom.

   

powrót