W roku szkolnym
2017/2018 został uruchomiony nowy Program,
który zastępuje dotychczasowe programy Owoce i
warzywa w szkole oraz Mleko w szkole. Program ma
na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety
poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i
produktów mlecznych oraz działania edukacyjne.
W programie uczestniczą uczniowie klas I-V
szkoły podstawowej.
Rok
szkolny 2019/20
Program dla
szkół - liczba uczniów biorących udział w
programie - 35; dostawca P.H.U.P. POLDRÓB z
Gniezna. W roku szkolnym 2019/2020 w ramach
"Programu dla szkół" uczniom
udostępniono mleko produkty mleczne oraz
komponenty owocowo-warzywne w następujących
ilościach:
|
I
półrocze |
II
półrocze |
Produkty mleczne |
liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
Mleko
białe |
33 |
|
Jogurt
naturalny |
4 |
|
Kefir
naturalny |
2 |
|
Ser
twarogowy |
1 |
|
Produkty owocowo -
warzywne |
Liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
Liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
Jabłko |
12 |
|
Gruszka |
5 |
|
Śliwka |
2 |
|
Marchew |
7 |
|
Rzodkiewka |
6 |
|
Pomidory |
3 |
|
Kalarepa |
2 |
|
Sok
owocowy |
3 |
|
W ramach
"Programu dla szkół" przeprowadzono
dodatkowe działania edukacyjne m. in. w formie
warsztatów kulinarnych –owocowe szaszłyki,
pieczone jabłka, chipsy jabłkowe; wycieczki do
sadu, których celem było poznanie wartości
odżywczych owoców i warzyw, ich pochodzenia,
sezonowości występowania, sposobów
przechowywania – jako sposobu zapobiegania
marnotrawieniu żywności.
Działania
edukacyjne w ramach programu „ Program dla
szkół”.
Temat:
Przydomowy ogródek.
Pandemia zatrzymała uczniów w domach,
część uczniów mieszkających w domach i mających
własne ogródki podjęła wyzwanie i przystąpiła
do założenia warzywniaka z nowalijkami. Zdjęcia
przedstawiają zbiory z uczniowskich ogródków.
Druga część zadania polegała na samodzielnym
przygotowaniu kanapek z wykorzystaniem nowalijek.
Wcześniej uczniowie zapoznali się z prezentacją
o wartościach odżywczych wiosennych warzyw.
Temat:
Zdrowe słodycze.
Każde dziecko lubi słodycze, ciastka,
ciasteczka… a co zrobić żeby słodycze były
zdrowe? Nasi uczniowie z pomocą nauczyciela
opracowali przepis na babeczki zawierające
mleko, kakao, jajka a w środku schowana była
pyszna słodka owocowa niespodzianka –
porzeczki czerwone i agrest.
Temat:
uprawiamy warzywa w domu - zajęcia w ramach
programu dla szkół dla kl 2b,4c,5buu
Wskazanie dzieciom możliwości uprawiania warzyw
w warunkach domowych.Założenie upraw wg.
Instrukcji.Nadzorowanie hodowli - Magdalena
Banaszak
Dla
każdego coś zdrowego - koktajl owocowy w ramach
Programu dla Szkół
W dniu 5.06.2020 uczniowie klas I -II au
SP w ramach Programu dla Szkół
„Melko-owoce-warzywa” uczestniczyli w
kolejnych zajęciach dotyczących zdrowego
odżywiania . Uczniowie na podstawie wiersza
„Dla każdego coś zdrowego” S.
Karaszewskiego przypomnieli sobie zasady zdrowego
żywienia. Obejrzeli film „Poznajemy owoce”
oraz wysłuchali piosenki pod tytułem „Owocowa
piosenka”. Następnym krokiem było zapoznanie
uczniów z instrukcją przygotowywania koktajlu,
pamiętając o przestrzeganiu zasad higieny -
myciu rąk i owoców przed jedzeniem. Chłopcy
przygotowali pyszny koktajl owocowy, który
wspólnie skonsumowali z rodziną.
Owocowe
czary - mary w ramach Programu dla szkół: Mleko
- owoce - warzywa
Uczniowie z klasy 1-2-3 SP w dniach 15.05 - 21.05
realizowali program dla szkół: Mleko – owoce
– warzywa. Uczniowie przypomnieli o zasadach
zdrowego żywienia - piramida żywienia.
Dowiedzieli się, że owoce odgrywają bardzo
ważną rolę w żywieniu człowieka. Są
doskonałym źródłem witamin, składników
mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Uczestnicy zajęć wykonali zdrowe i pyszne
sałatki z owoców oraz różne kompozycje
owocowe. Było przepysznie!
„Zdrowo
się odżywiam - warzywa” w ramach Programu dla
szkół: Mleko - owoce - warzywa
Uczniowie z klasy 1-2-3 SP w dniach 8.05 - 14.05
realizowali program dla szkół: Mleko – owoce
– warzywa. Uczniowie zapoznali się z piramidą
żywienia. Poznali młode warzywa ukazujące się
po raz pierwszy w sezonie wiosennym czyli
nowalijki. Dowiedzieli się, że warzywa
stanowią bogate źródło witamin, minerałów,
węglowodanów oraz błonnika. Uczestnicy zajęć
wykonali zdrowe i pyszne kanapki.
Sałatka
owocowa lub warzywna
Uczniowie klasy IV i V SP od 20 – 27 maja
realizowali drugie zadanie w ramach programu dla
szkół MLEKO – OWOCE - WRZYWA. Dzieci
zapoznały się z treścią wiersza oraz
uzupełniły karty pracy, które dotyczyły
zdrowego odżywiania. Ostatnim zadaniem było
wykonanie przez uczniów sałatki owocowej lub
warzywnej.
fotoreportaż
Zdrowe
odżywianie.
W ramach „Programu dla szkół” uczniowie
klasy 4-5au 26 maja uczestniczyli w kolejnych
zajęciach zachęcających do zdrowego
odżywiania. Tym razem postawiliśmy na owoce.
Najpierw uczniowie zapoznali się z prezentacją
różnych, często bardzo egzotycznych owoców.
Zadaniem dzieci było rozpoznanie i nazwanie
owocu. Następnie z okazji Dnia Mamy każdy
uczeń miał przygotować dla swojej mamy pyszny,
słodki deser, ale tym razem zdrowy, bo
składający się z samych owoców. Uczniowie
mieli do wyboru: sałatki owocowe, koktajle lub
soki owocowe. Z wielką chęcią wykonali
niespodzianki dla swoich mam. Oto ich poczynania
i efekty.
Wyglądają pysznie, no i są zdrowe.
Znaczenie
warzyw z diecie każdego człowieka
Uczniowie klasy 4au – 5au w ramach Programu Dla
Szkół „Warzywa i owoce w szkole” w dniu
19.05.2020 wzięli udział w zajęciach
edukacyjnych na temat znaczenia warzyw w diecie
każdego człowieka. Najpierw zapoznali się z
filmem pt. „Warzywa i owoce”, w którym Ola i
Staś przypomnieliwszystkim, że warzywa
zawierają witaminy i składniki mineralne
potrzebne do prawidłowego rozwoju i zachowania
zdrowia. Następnie dzieci wykonały karty pracy
, mieli uzupełnić piramidę zdrowia słuchając
przy okazji piosenki „Alfabet warzywno –
owocowy”. Na zakończenie wykonali zdrowe
kanapki warzywne. Wszystko nie dosyć, że
wyglądało pysznie było przede wszystkim
zdrowe.
Znaczenie
warzyw jako źródła witamin w naszym
jadłospisie.
Klasa 2b-4c-5bu zapoznała się z wierszem Jana
Brzechwy „Na straganie”. Uczniowie nazywali i
opisywali warzywa przedstawione w wierszu oraz
określali ich części jadalne i smak..
Ćwiczenia praktyczne : wykonanie surówki z
ulubionych warzyw.
Prezentacja swoich przepisów i efektu pracy.
Zdrowo jem – warzywa w
ramach Programu dla szkół – Mleko
-owoce-warzywa
Uczniowie z klasy I -II u SP w dniach 4.05- 8.05
od realizowali program dla szkół Mleko –
owoce – warzywa . Chłopcy zapoznali się z
piramidą żywienia, słuchając piosenki Gangu
Świeżaków i hymnu Świeżaków. Obejrzeli film
edukacyjny Przygody Oli i Stasia: Poznajemy
najzdrowsze warzywa na świecie, prezentacje o
warzywach. Wykonywali karty pracy zgodne z
tematyką zajęć, a także prace plastyczne.
Podsumowując zajęcia na ostatniej godzinie
zajęć chłopcy wykonali pyszne zdrowe kanapki,
zajęcia praktyczne sprawiły chłopcom wiele
radości przy szykowaniu kanapek i konsumpcji.
W pracowni mleczarskiej
Dnia 4 marca 2020 roku uczniowie klasy IV i V
Zespołu Szkół Specjalnych we Wrześni,
uczestniczyli w wycieczce do Powiatowego Centrum
Edukacji Zawodowej, gdzie znajduje się pracownia
mleczarska. Jest ona wykorzystywana do szkolenia
pracowników zakładów mleczarskich.Uczniowie
obserwowali pracę różnych maszyn i urządzeń.
Dzieci miały okazję zobaczyć pracowników
ubranych w strój, który zakłada się podczas
pracy w tej pracowni, czyli: specjalny czepek na
głowę, kombinezon i kalosze. Następnie
uczniowie zostali zaproszeni do degustacji
białego sera. Każdy mógł skosztować sera,
jeszcze zanim trafi na sklepowe półki.
Wycieczka bardzo się uczniom podobała,
ponieważ była cennym źródłem wiedzy i
dostarczyła im wielu wrażeń.
Spotkanie edukacyjne -
warzywa
W ramach zajęć Programu dla szkół w dniu
15.10.2019 roku odbyło się spotkanie klas: I-II
SPu.u., II SP i III SP. Podczas zajęć uczniowie
rozpoznawali i nazywali warzywa. Czytali o roli
warzyw w codziennym odżywianiu, zapoznali się z
pojęciem „sezonowości” występowania warzyw
w naszym kraju oraz sposobach ich przechowywania.
W trakcie spotkania uczniowie dowiedzieli się
również o różnych sposobach przygotowania
warzyw do spożycia.
Kolorowe szaszłyki z
jesiennych owoców
Jesienne owoce są źródłem witamin,
dlatego na zajęciach zachęcamy dzieci do ich
spożywania. Najlepszym sposobem na przekonanie
najmłodszych uczniów w szkole do spożywania
owoców są działania praktyczne. Po krótkim
wprowadzeniu w tematykę zajęć, rozmowie na
temat jesiennych darów, zagadek, kart pracy,
porównywaniu wygładu i smaków, dzieci z klas
II, III i I – IIu zrobiły pyszne kolorowe
szaszłyki. Po skończonej pracy wszystkie dzieci
ze smakiem zjadły przygotowane przez siebie
szaszłykowe owoce. Najmłodszym uczniom bardzo
smakowały własnoręcznie wykonana potrawa.
Przygotowanie szaszłyków dało dzieciom wiele
satysfakcji i radości. Panie na zakończenie
nagrodziły swoich uczniów soczkiem.
Zdrowy deser
Uczniowie podczas wycieczki do sądu otrzymali od
Pana Michała skrzynkę jabłek. Jabłka zostały
umyte, obrane i pokrojone przez uczniów.
Następnie uczniowie przygotowali zdrową
kruszonke z płatków owsianych. Jabłka posypane
kruszonka włożyli na blachę i zapiekli. Po
wystygnieciu wszyscy z apetytem zjedli zdrowy
deser.
Wizyta
w sadzie
W ramach ogólnopolskiego projektu Owoce w szkole
w dniu 17.09 uczniowie szkoły podstawowej
odwiedzili ekologiczny sad Pana Michała.
Uczniowie poznali historię powstania sadu,
proces pielęgnacji drzew, nawadnianie,
przycinanie gałęzi oraz prawidłowe zrywanie
jabłek. Uczniowie poznali i spróbowali
różnych gatunków jabłek.
Rok
szkolny 2018/19
Program dla
szkół - liczba uczniów biorących udział w
programie - 34; dostawca P.H.U.P. POLDRÓB z
Gniezna. W roku szkolnym 2018/2019 w ramach
"Programu dla szkół" uczniom
udostępniono produkty mleczne oraz komponenty
owocowo-warzywne w następujących ilościach:
|
I
półrocze |
II
półrocze |
Produkty mleczne |
liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
Mleko
białe |
33 |
34 |
Jogurt
naturalny |
4 |
4 |
Kefir
naturalny |
2 |
2 |
Ser
twarogowy |
1 |
1 |
Produkty owocowo -
warzywne |
Liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
Liczba porcji
(opakowań jednostkowych) |
Jabłko |
15 |
13 |
Gruszka |
5 |
5 |
Śliwka |
2 |
|
Marchew |
7 |
10 |
Rzodkiewka |
6 |
5 |
Pomidory |
5 |
4 |
Kalarepa |
1 |
2 |
Truskawka |
|
2 |
W ramach
"Programu dla szkół" przeprowadzono
dodatkowe działania edukacyjne w formie
warsztatów kulinarnych (kanapki, soki owocowo -
warzywne) z udziałem uczniów oraz pogadanki
(piramida żywieniowa).
Działania
edukacyjne w ramach programu „ Program dla
szkół”.
Uczniowie z wizytą
na Fermie w Bierzglinie
Dnia 10 czerwca 2018r. uczniowie naszej szkoły
zwiedzili fermę w Bierzglinie, która
specjalizuje się w chowie bydła mlecznego. Pan
Przemysław Kozielski, który jest technikiem
weterynarii, zootechnikiem i kierownikiem fermy
oprowadził dzieci po niej i zapoznał je z
warunkami chowu tych zwierząt. Obecnie na stanie
jest 450 krów, 280 jałówek cielnych i 210
cieląt. Krowy na fermie dojone są 3 razy
dziennie. Mleko pozyskane w halach udojowych
codziennie odstawiane -14000l jest w całości
przez Średzką Spółdzielnie Mleczarską
"Jana" w Środzie Wielkopolskiej.
Uczniowie zobaczyli udój krów, oborę z
dorosłymi zwierzętami, a także pomieszczenia
dla cielaków, miejsce gdzie się je waży,
magazyny zbożowe oraz sprzęt rolniczy.
Po przyjeździe z wycieczki uczniowie wykonali
plakat nt: „Jakie produkty otrzymujemy z
mleka”.
Temat:
Robimy i pijemy soki owocowo – warzywne
Data: 13.05.2019r
Klasa: I-Vu oraz I-II SP
Przebieg zajęć:
1. Wyjście uczniów klasy I-II do sklepu –
zakup owoców i warzyw na soki.
2. Przeliczanie zakupionych owoców i warzyw –
porównywanie liczebności zbiorów (segregowanie
według gatunku).
3. Zagadki o owocach i warzywach – wyszukiwanie
rozwiązania wśród ilustracji i obrazków.
4. Soki ze świeżych owoców i warzyw
alternatywą do słodkich napojów oraz napojów
gazowanych – pogadanka ze zwróceniem uwagi na
ich właściwości zdrowotne.
5. Zapoznanie dzieci z wyglądem i działaniem
sokowirówki.
6. Przygotowanie owoców i warzyw do zrobienia
soków:
- mycie
- obieranie
- rozdrabnianie (krojenie na mniejsze części).
7. Wyciskanie soku przez dzieci pod opieką
nauczyciela.
8. Spożycie przygotowanych soków – różnice
smakowe, wskazanie ulubionego.
9. Posprzątanie miejsca pracy.
10. Zabawa muzyczno – ruchowa „Przyszły do
nas dziś owoce”
W ramach projektu Warzywa i owoce
klasy 1,2,3 oraz 4 i 5 szkoły podstawowej
zrealizowały lekcje Wiemy co jesc, by stać się
super. Podczas zajęć uczniowie nauczyli się
które produkty są zdrowe, a które nie.
Tworzyli również swoje własne piramidy
żywieniowe.
Wszyscy mamy śmieszne miny,
bo zjadamy witaminy
Pod takim hasłem odbyła się pogadanka na temat
zdrowego odżywania, czyli konieczności
spożywania owoców jako źródła witamin i
prawidłowego rozwoju, zdrowia i dobrego
samopoczucia. Uczniowie zapoznali się również
z piramidą zdrowia. Pogadanka oraz zajęcia
praktyczne były realizowane w klasach I –V SP.
W tematykę zajęć wprowadzili nas uczniowie z
klas IV – V, ich pierwszym zadaniem było
ułożenie hasła z rozsypanki wyrazowej:
„Wszyscy mamy śmieszne miny, bo zjadamy
witaminy”, natomiast klasy młodsze wspólnie z
nauczycielem prowadzącym zajęcia rozwiązali
krzyżówkę, której hasło brzmiało –
„Owoce”. Podczas zajęć dzieci
rozwiązywały także zagadki i rebusy
dotyczących owoców. Dowiedziały się, dlaczego
warto je jeść i co zawierają, gdzie rosną
owoce i gdzie można je kupić, co można z nich
zrobić. Nauczyły się segregować żywność na
zdrową i niezdrową. Mając zasłonięte oczy za
pomocą smaku, dotyku i węchu nazywali owoce –
zdrową żywność oraz przysmaki, które lubią
najbardziej – czyli żywność niezdrową np.
czekoladę, paluszki, chipsy. Następnie
omówiliśmy i nazwaliśmy czynności związane z
przygotowaniem sałatki lub wesołych minek,
kompozycji z owoców. Przygotowaliśmy stanowiska
pracy do robienia sałatek oraz nazywaliśmy
czynności związane z przygotowaniem posiłku i
potrzebnych sprzętów do pracy. Przed
przygotowaniem posiłku umyliśmy dokładnie
ręce i owoce. Wspólnie przygotowywaliśmy
poczęstunek (obieraliśmy, kroiliśmy),
następnie nakryliśmy do stołu i nastąpiła
oczekiwana degustacja. Na koniec odbyła się
pogadanka, która dotyczyła tematyki zajęć
oraz odśpiewaliśmy piosenkę: „Witaminki,
witaminki”.
Wspólne przygotowanie
kanapek – jemy zdrowo i kolorowo - 20.11.2018 -
klasy I-III, I-V u.u.
Pogadanka
nt. konieczności spożywania warzyw i
owoców jako źródła witamin.
Przypomnienie
wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”.
Wspólne
wyjście do sklepu na zakupy. Nauka
wybierania zdrowych produktów.
Przygotowanie
stanowisk pracy do robienia kanapek.
Nazywanie
czynności związanych z przygotowaniem
kanapek i sprzętów potrzebnych do
pracy.
Wspólne
przygotowanych kanapek. ( krojenie ,
smarowanie , obieranie , dekorowanie )
Nakrywanie
do stołu , zwrócenie uwagi na estetykę
spożywanych posiłków.
Wspólny
posiłek.
Pogadanka
z dziećmi na temat tego , które
produkty użyte w pracy najbardziej im
smakują.
Rok
szkolny 2017/18
W I semestrze
roku szkolnego 2017/2018 w ramach "Programu
dla szkół" uczniom udostępniono produkty
mleczne oraz owocowo-warzywne w następujących
ilościach:
Produkty mleczne |
Liczba porcji (
opakowań jednostkowych) |
Mleko
białe |
30 |
Jogurt
naturalny |
3 |
Kefir
naturalny |
4 |
Ser
twarogowy |
3 |
Produkty owocowo -
warzywne |
Liczba porcji (
opakowań jednostkowych) |
Jabłko |
17 |
Gruszka |
5 |
Śliwka |
2 |
Sok
owocowy |
1 |
Marchew |
7 |
Rzodkiewka |
5 |
Pomidory |
4 |
Kalarepa |
3 |
Sok
warzywny |
1 |
W ramach
"Programu dla szkół" przeprowadzono
dodatkowe działania edukacyjne:
- wizyta uczniów ( klasa IV-V) na fermie w
Jarosławcu/koło Środy Wielkopolskiej
specjalizującej się w chowie bydła mlecznego,
- konkurs plastyczny (klasa IV-V) dotyczący
pochodzenia mleka pod hasłem „od obory do
kartonika z mlekiem”,
- udział uczniów (klasy: II-III oraz I-IV u.
u.) w zajęciach przygotowanych przy współpracy
z biblioteką szkolną dotyczących roli owoców
i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w
codziennym żywieniu ( wierszyki, rymowanki,
zabawy ruchowe, rozpoznawanie i nazywanie warzyw
oraz owoców, sporządzenie koktajlu mleczno –
owocowego).
„Dlaczego należy pić
mleko”
Uczniowie klasy IV i V biorący udział w
ogólnopolskim „Programie dla szkół”
podsumowując dotychczasowe działania
przygotowali na zajęciach komputerowych ulotkę
„Dlaczego należy pić mleko”. Opracowując
materiały korzystali oni z edytora tekstu oraz
programu graficznego. W sieci wyszukali
informacji o tym, dlaczego warto pić mleko.
Uczniowie poznali także zasady zdrowego
odżywiania, w szczególności zapoznali się z
korzyściami diety bogatej w owoce, warzywa i
produkty mleczne.
W pracowni mleczarstwa
W ramach „Programu dla szkół” uczniowie
klasy IV oraz V odwiedzili w dniu 26.04.2018r.
pracownię mleczarstwa w Powiatowym Centrum
Edukacji Zawodowej we Wrześni. Dyrektor PCEZ pan
Marek Dyba przypomniał uczniom, jak ważną
rolę dla zdrowia człowieka odgrywa mleko i jego
przetwory. Zapoznał też ich z historią
szkolnictwa i przetwórstwa mleczarskiego we
Wrześni. Uczniowie poznali w mikroskali
urządzenia oraz technologie produkcji mleka
pasteryzowanego, sera żółtego oraz jogurtów.
Mieli możliwość degustacji jogurtu naturalnego
(najbardziej wartościowy z uwagi na bogatą
florę bakteryjną) i truskawkowego. Teraz
czekamy na zaproszenie na pyszne…… lody.
"Od obory do kartonika
z mlekiem" - konkurs plastyczny
W miesiącu styczniu 2018 roku uczniowie klasy IV
oraz V wzięli udział w konkursie plastycznym
pod hasłem „Od obory do kartonika z mlekiem”
Przy pomocy kredek, farb, wydzieranek lub innej
formy wyrazu artystycznego należało stworzyć
pracę plastyczną, w której dzieci zobrazowały
swoją odpowiedź na pytanie: skąd się bierze
mleko?
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło w marcu.
Zwycięzcami okazali się:
I miejsce – Grzegorz Głowacki
II miejsce – Mikołaj Ludwiczak
III miejsce – Emilia Taczanowska
GRATULUJEMY !
Zdrowe odżywianie
Dnia 13 stycznia 2018 r. odbyły się zajęcia w
ramach "Programu dla szkół”. W
zajęciach wzięli udział uczniowie klas I –
III. Dzieci rozróżniały produkty zgromadzone w
„sklepie” na zdrowe i niezdrowe. Poznały
znaczenie zdrowej żywności dla prawidłowego
rozwoju, zdrowia i dobrego samopoczucia.
Wymyślały przepisy na mleczno – owocowe
potrawy. Zajęcia zakończyła degustacja jednego
z przepisów: koktajlu owocowo – mlecznego.
Wizyta na fermie bydła
mlecznego w Jarosławcu
Dnia 21 grudnia 2017r. uczniowie klasy czwartej
oraz piątej zwiedzili fermę w Jarosławcu
specjalizującą się w chowie bydła mlecznego.
Kierownik fermy p. Dariusz Zych zapoznał dzieci
z warunkami chowu tych zwierząt oraz
przeznaczeniem mleka, którego głównym
odbiorcą jest Spółdzielnia Mleczarska
"Jana" w Środzie Wielkopolskiej.
Uczniowie zobaczyli udój krów, oborę z
dorosłymi zwierzętami, a także pomieszczenia
dla cielaków -najmłodsze z nich miało zaledwie
2 godziny.
A, że był to czas świąteczny, nie zabrakło
życzeń oraz tradycyjnego przełamania się
opłatkiem.
„ Wpadła gruszka do
fartuszka”
30 listopada 2017 roku odbyły się zajęcia w
ramach programu
promującego wśród uczniów zdrowe odżywianie przygotowane
i przeprowadzone przez wychowawcę klasy II-III
panią M. Grandke i bibliotekarkę. Celem zajęć
było ukształtowanie wśród dzieci nawyków
żywieniowych polegających na regularnym
spożywaniu owoców i warzyw. Uczniowie
uczestniczyli w różnych zabawach ruchowych np.
wykonywali kanapki inscenizując ruchem
poszczególne czynności. Wysłuchali wiersza „
Wpadła gruszka do fartuszka”, a następnie
rytmizowali tekst z wykorzystaniem instrumentów
muzycznych. Dzieci odpowiadały również na
pytania dotyczące wartości spożywanych owoców
i warzyw. Uczestniczyli także w zabawach
integracyjnych z wykorzystaniem chusty
animacyjnej i emblematów owoców i warzyw. Brali
udział w konkursie wiedzy „ Co to za owoc?”,
rozwiązując zagadki obrazkowe, dotykowe i
smakowe. Wykonali pracę plastyczną
podsumowującą zajęcia . Za aktywny udział
klasa II-III otrzymała dyplom.
|