Uczniowie
Szkoły Podstawowej uczestniczą w projekcie
„Owoce w szkole”
|
Program
"Owoce w szkole" realizowany jest od
roku szkolnego 2009/2010 i obejmuje uczniów klas
I-III. Głównym jego celem jest trwała zmiana
nawyków żywieniowych dzieci poprzez
zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich
codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego
odżywiania poprzez działania towarzyszące o
charakterze edukacyjnym np. "Marchewkowy
Festyn", "Olimpiada w Jarzynowie",
konkurs plastyczny szkolnego koła PCK
"Owoce i warzywa-jem to, co smaczne i zdrowe
na drugie śniadanie i nie tylko".
Rok
szkolny 2016/17
Liczba
uczestników programu -13 uczniów
|
liczba
porcji na 1 ucznia |
I semestr |
II semestr |
Produkty owocowe |
jabłko |
9 |
|
gruszka |
8 |
|
borówka
amerykańska |
1 |
|
sok
owocowy |
2 |
|
Produkty warzywne |
marchew |
6 |
|
papryka |
2 |
|
rzodkiewka |
6 |
|
pomidory |
3 |
|
kalarepa |
1 |
|
sok
owocowo-warzywny |
2 |
|
Działania
edukacyjne:
W ramach
obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i
Gotowania - 8 listopada, najmłodsi uczniowie
wspólnie zjedli wcześniej przygotowane przez
siebie II śniadanie. Nie zabrakło oczywiście
warzyw i soków owocowych. Wychowawcy zapoznali
dzieci z piramidą zdrowego żywienia oraz
podkreślali rolę II śniadania w prawidłowym
funkcjonowaniu organizmu.
Rok
szkolny 2015/16
Działania
edukacyjne:
We
wrześniu uczniowie klasy I, II i III zwiedzali
gospodarstwo agroturystyczne znajduje się w
miejscowości Pawłowo w gm. Czerniejewo.
Uczniowie poznawali jesienne owoce i warzywa,
samodzielnie zrywali jabłka i winogrona, a z
pomocą gospodarza również dynie i kabaczki.
Dzieci miały możliwość skosztowania
własnoręcznie zerwanych owoców. To były
bardzo ciekaw i smaczne zajęcia.
Rok
szkolny 2014/15
|
liczba
porcji |
I semestr |
II semestr |
Produkty owocowe |
jabłko |
14 |
12 |
gruszka |
5 |
6 |
sok
owocowy |
3 |
3 |
Produkty warzywne |
marchew |
9 |
12 |
papryka |
2 |
- |
rzodkiewka |
5 |
3 |
pomidory |
2 |
3 |
kalarepa |
1 |
- |
sok
owocowo-warzywny |
3 |
3 |
Działania
edukacyjne:
Uczniowie
klasy I u.u. z pomocą nauczyciela przygotowali
pyszny dżem truskawkowy. Najpierw samodzielnie
obrali z szypułek truskawki, umyli, włożyli do
garnka i zasypali cukrem. Uczniowie z pomocą
nauczyciela gotowali w dużym garnku truskawki z
cukrem i mieszali, dla smaku dodali sok
wyciśnięty z połówki cytryny. Do tak
przygotowanej masy dodali dżemix, chwilkę
pogotowali i włożyli do przygotowanych
słoiczków. Pozostało tylko przewrócić
słoiczki do góry dnem i poczekać aż ostygnie.
Następnego dnia dzieci z apetytem zjadły
śniadanie z przygotowanym własnoręcznie
dżemem.
Marta
Hedrych-Rosalska
Dnia
13 maja 2015 r. odbyło się podsumowanie
projektu edukacyjnego ,,Olimpiada w
Jarzynowie”, realizowanego w klasie I Szkoły
Podstawowej z upośledzeniem umysłowym w stopniu
umiarkowanym i znacznym. Celem projektu było
rozwijanie aktywności ruchowej i koordynacji
ruchowo- wzrokowej u uczniów, kształtowanie
postawy prozdrowotnej, propagowanie zdrowego
odżywiania się, budzenie radości ze wspólnej
zabawy, ćwiczeń i tańców oraz zachęcanie do
spożywania różnorodnych posiłków i higieny
jedzenia.Podczas trwania projektu uczniowie
nauczyli się układu tanecznego do piosenek
,,Olimpiada w Jarzynowie”, ,,Gruszka” i
,,Zabawa zdrowa” i pięknie je zatańczyli. Z
chustą Klanzy utrwalali zabawy, kolory i nazwy
warzyw i owoców. Klasa przygotowała również
wspaniałe plakaty prozdrowotne i nauczyła się
rymowanek: ,,Jedz owoce i warzywa, będziesz
wtedy zdrów jak ryba”, ,,Kto soki pije, długo
żyje”, ,,Mleczne pyszności na zdrowe
kości”. Uczniowie także bezbłędnie nauczyli
się rozpoznawać najpopularniejsze warzywa i
owoce. Podczas podsumowania projektu uczniowie
pochwalili się zdobytą wiedzą i
umiejętnościami ruchowymi. Była miła i
wesoła zabawa, a na koniec uczniowie sami
przygotowali i obrali dla siebie zdrowe
przekąski- banany i jabłka.
więcej
zobaczysz tutaj
„Owoce
i warzywa- jem to, co smaczne i zdrowe na drugie
śniadanie i nie tylko” – konkurs plastyczny
Szkolnego Koła PCK
Konkurs został zorganizowany przez opiekunkę SK
PCK , jako integralna część cyklu zajęć na
temat roli i znaczenia drugiego śniadania dla
prawidłowego funkcjonowania ucznia w szkole.
Był przeznaczony dla uczniów Szkoły
Podstawowej i klas gimnazjalnych „życia”.
Regulamin konkursu został przedstawiony
poniżej, tuż za fotoreportażem z
przeprowadzenia konkursu. Na konkurs wpłynęło
39 prac.
Komisja w składzie : dyrektor szkoły Ewa
Kaczmarek i wicedyrektor – Elżbieta
Kołtuniak-Kierzek, po długich naradach wybrały
5 wyróżniających się prac, przyznając:
1 miejsce uczniowi Jakubowi Menesowi z klasy V
2 miejsce uczniowi Patrykowi Menesowi z klasy Iu
gimnazjum
3 miejsce uczniowi Maciejowi Michalakowi z klasy
IV
oraz 2 wyróżnienia dla uczniów:
Kariny Lisieckiej z klasy IIIu gimnazjum
i Piotra Szymkowiaka z klasy III
Wszyscy laureaci otrzymali upominki na forum
szkoły.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i
życzymy dalszych sukcesów.
Rok
szkolny 2013/14
Prezentacja
multimedialna
"Owoce i warzywa"
Spotkanie
z pielęgniarką szkolną
29 kwietnia odbyło się spotkanie klas 1- 3 z
pielęgniarką szkolną, które miało na celu
przybliżyć uczniom warunki zdrowego odżywiania
oraz zachęcić do regularnego spożywania
owoców i warzyw. Dzieci dowiedziały się, że
owoce i warzywa są bogatym źródłem:
- witamin
- substancji mineralnych
- błonnika pokarmowego
Wiele produktów przemiany materii to kwasy,
dlatego w naszym organizmie istnieje tendencja do
zakwaszania. Objawia się to m.in. zmęczeniem,
bólami głowy, utratą apetytu, złą cerą,
apatią (bardzo często te objawy występują
wczesną wiosną). Warzywa i owoce są bogatym
źródłem składników mineralnych o działaniu
zasadotwórczym- dlatego zapobiegają zakwaszeniu
i występowaniu takich objawów (potas, wapń,
magnez).
Błonnik pokarmowy- to inaczej części komórek
roślinnych nie strawione przez nasz przewód
pokarmowy. Rola jaką pełni w organizmie jest
istotna: usprawnia pracę jelit- ułatwia
wypróżnianie, zapobiega zaparciom, hamuje
uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we
krwi (działa jak wymiatacz), ogranicza
wchłanianie szkodliwych substancji.
Bardzo ważnym składnikiem warzyw i owoców są
antyoksydanty (przeciwutleniacze), czyli
substancje, które zapobiegają powstawaniu
wolnych rodników ( aktywnych form tlenu –
uszkadzających struktury komórek), które mogą
uczestniczyć w powstawaniu komórek
nowotworowych i chorób serca.
Przykładami antyutleniaczy są witaminy: A, C,
E, prowitamina wit. A- B- karoten.
Dlaczego
warzywa i owoce musimy spożywać 5x dziennie?
Ciało człowieka nie potrafi magazynować
niektórych substancji (np. witamin) dlatego dla
dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać
niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie
w ciągu dnia. Im większa będzie
różnorodność zjadanych produktów, tym
więcej potrzebnych składników otrzyma
organizm.
Aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać
codziennie co najmniej 500 gramów warzyw i
owoców, podzielonych na 5 porcji.
1
porcja to np.:
- 1 jabłko/ 1 pomidor
- garść truskawek/ garść śliwek
- porcja surówki/ miseczka sałatki
- 1 szklanka soku owocowego lub warzywnego
- garść orzechów (najlepiej włoskich,
migdałów lub laskowych, ważne aby nie były to
orzeszki solone)
Pani
pielęgniarka zwróciła uwagę na to, że
powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i
owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków,
ciasteczek itp.
Dzieci wysłuchały pogadanki i obejrzały
" piramidę zdrowego żywienia" oraz
" talerz zdrowia". Na koniec wszyscy
mogli zobaczyć film dotyczący zdrowego
odżywiania.
Od dziś
nasze motto brzmi: "Jedz aby żyć,
a nie żyj aby jeść".
„Owocowe
twarze”
Nie tylko dbamy o to, aby jeść
zdrowo, ale przy okazji bawimy się sztuką „na
owocowo”. W jaki sposób? Otóż Giuseppe
Arcimboldo, włoski malarz, który w XVI w.
tworzył swoje oryginalne dzieła na dworach w
Pradze, Wiedniu i Mediolanie w sposób
nieszablonowy tworzył portrety ułożone z
warzyw i owoców. Jego niezwykłe obrazy, które
można podziwiać w jednym z największych i
najbardziej znanych muzeów na świecie - w
Luwrze w Paryżu, bardzo nam się spodobały,
dlatego też postanowiliśmy stworzyć własne
kompozycje, wzorując się na obrazach tego
artysty.
Giuseppe Arcimboldo, Lato.
A oto efekt
naszych poczynań.
Renata Jakubowska
oraz uczniowie kl. III u.u.: Szymon, Martyna,
Kacper
Klasa
II-IIIu przygotowała teatrzyk kukiełkowy.
Zapraszamy do
obejrzenia teatrzyku pt. "Na
straganie"
Plakat pt.:
„Owoce w mojej szkole” wykonany w ramach
konkursu plastycznego przez uczniów I u.u. i
II-III u.u., podsumowujący jednocześnie
wycieczkę do sadu w Gulczewie
Maluchy
w pracy nad plakatem
Wycieczka
do sadu
W ramach ogólnopolskiego projektu „Owoce w
szkole” wybraliśmy się razem z naszymi
paniami wychowawczyniami p. Magdą Banaszak i p.
Renatą Jakubowską oraz opiekunkami p.Agnieszką
Pacochą i p. Pauliną Łukowską 9 listopada na
wycieczkę do sadu w Gulczewie. Wszyscy doskonale
wiemy, że owoce to samo zdrowie, ale chcieliśmy
zobaczyć miejsce skąd jabłka i inne owoce
trafiają do sklepów, a potem są kupowane przez
nasze mamy. W ten słoneczny, listopadowy dzień
zobaczyliśmy nie tylko sad, w którym mogliśmy
zrywać z gałęzi późno zbierane odmiany
jabłek, ale również sortownię owoców, w
której panie tam pracujące pokazały nam w jaki
sposób segregowane są jabłka, a także
gruszki. Każdy z nas dostał od pań miłą
niespodziankę w postaci jabłek, których było
tak wiele, że nie mieściły się nam w
kieszeniach. Zwiedziliśmy także chłodnię, w
której przechowywane są owoce zanim trafią do
sklepów. Była to bardzo pouczająca owocowa
przygoda, a dodatkowa skrzynka jabłek, którą
dostaliśmy od pań pracujących w sortowni
owoców była miłym zakończeniem naszej
wyprawy.
Uczniowie kl.
I u.u., II-III u.u.
|