MARZEC
Odpowiadaliśmy
na pytania zawarte w ankiecie „ MOJE NAWYKI
ŻYWIENIOWE I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA”
ANALIZA
ANKIETY
Wszyscy
uczniowie swoją kondycję fizyczną oceniają
znakomicie.
Nie chcą zmieniać swoich nawyków żywieniowych
, ponieważ uważają je za dobre
OBLICZALIŚMY SWÓJ
WSKAŹNIK BMI - Indeks Masy Ciała
BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy
ciała, który obliczamy dzieląc naszą masę
ciała podaną w kilogramach przez wzrost podany
w metrach podniesiony do kwadratu (podany w
metrach).
Wzór do obliczenia BMI:
Przy
współpracy z pielęgniarką uczniowie zważyli
się i zmierzyli swój wzrost, a następnie z
pomocą nauczyciela matematyki każdy z nich
obliczył swój wskaźnik BMI. Uzyskany wynik
porównał z prezentowaną poniżej tabelą.
Wyniki
uczniów klasy IV i VI przedstawia poniższy
wykres:
Wysłuchaliśmy pogadanki na
temat grypy
Pani pielęgniarka zapoznała nas z
najważniejszymi informacjami na temat grypy.
Podała zalecenia głównego inspektora
sanitarnego, które wskazywały na działania
profilaktyczne. W czasie spotkania próbowano
odpowiedzieć na pytania:
- Jak można zarazić się wirusem grypy?
- Czy to jest grypa, czy przeziębienie?
- Dlaczego grypa jest mroźną chorobą ?
- Kto jest najbardziej narażony na powikłania ?
- Jak można „Zdążyć przed grypą”?
- Czy dzieci mogą być szczepione przeciw
grypie?
Każdy uczeń otrzymał ulotkę dotyczącą
zakażeniom. Aktualnie uczniowie wykonują
plakaty profilaktyczne dotyczące zapobiegania
szerzeniu się zakażeń. Plakaty będą
prezentowane na podsumowaniu działań projektu.
Zwiedzaliśmy
Spółdzielnię Mleczarską we Wrześni.
Było to dla
nas duże przeżycie, ponieważ wielu z nas nie
było jeszcze w tak dużym zakładzie. Pani
przewodnik już na samym początku dała nam
specjalną odzież ochronną i musieliśmy
zdezynfekować ręce płynem , po to , aby żadne
bakterie nie dostały się do produktów, które
później konsumujemy. Następnie ruszyliśmy w
podróż po wszystkich działach zakładu.
Poznaliśmy technologię produkcji mleka i jego
przetworów. Obserwowaliśmy duże maszyny takie
jak wirówki, pasteryzatory, mateczniki ,
homogenizatory, pakowaczki. Na zakończenie
zwiedzania zostaliśmy zaproszeni do stołówki
na degustacje produktów mleczarskich.
Smakowaliśmy maślankę owocową , zwykłą
twarogi , jogurty. Panie zachęcały nas do
codziennego spożywania tych zdrowych produktów.
Co zapamiętaliśmy to się okaże , ponieważ
nasze panie wspominały , że wykażemy się
wiedzą podczas zgaduj – zgaduli.
Czy wszystko wiem o mleku i
jego produktach?
Podsumowaliśmy
wycieczkę do Spółdzielni Mleczarskiej.
Obejrzeliśmy
prezentację zdjęć, utrwaliliśmy nowe
pojęcia, nazwy urządzeń, drogę mleka
od krowy do kartonika, produkty wyrabiane
z mleka, wartości odżywcze mleka,
Kończyliśmy
prace plastyczne – wyłonienie
zwycięzcy na podsumowaniu projektu
Wzięliśmy
udział w zgaduj – zgaduli.
I miejsce Ewelina Konieczka kl. VI
II miejsce Wiktoria Kaźmierczak kl.IV
III miejsce Daniel Niedziela kl. VI
Uczniowie otrzymali dyplomy , nagrody
rzeczowe wręczone będą na podsumowaniu
Pracowaliśmy
z gazetką projektu wykonaną techniką
komputerową
JAK ZAPOBIEGAĆ WADOM
POSTAWY?
JUŻ WIEMY !!!
NIE
GARBIMY SIĘ- TRZYMAMY PLECY PROSTO
PODCZAS WYKONYWANIA RÓŻNYCH CZYNNOŚCI.
OGRANICZAMY
CZAS SPĘDZONY PRZED TELEWIZOREM I
KOMPUTEREM.
W
SZKOLE ZAWSZE SIADAMY NA KRZEŚLE
OZNACZONYM ODPOWIEDNIM KOLOREM, KTÓRE
DOSTOSOWANE JEST DO NASZEGO WZROSTU.
PODCZAS
SIEDZENIA TRZYMAMY PLECY PROSTO I
PODPIERAMY TUŁÓW RAMIONAMI.
NOSIMY
PLECAK ZAWSZE NA OBU RAMIONACH.
UTRZYMUJEMY
PORZĄDEK W PLECAKU I ZABIERAMY DO
SZKOŁY TYLKO NIEZBĘDNE ZESZYTY I
KSIĄŻKI.
ZWIĘKSZAMY
SWOJĄ AKTYWNOŚĆ RUCHOWĄ- UPRAWIAMY
SPORTY NP. PŁYWANIE, BIEGANIE LUB JAZDĘ
NA ROWERZE.
ĆWICZ
YMY NA GIMNASTYCE KOREKCYJNEJ-WZMACNIAMY
MIĘŚNIE STABILIZUJĄCE KRĘGOSŁUP.
Znamy też
ćwiczenia kształtujące prawidłową postawę
ciała i je stosujemy na co dzień.
MAJ
Przygotowaliśmy
zdrowe kanapki z pieczywa razowego i warzyw.
1. Przeprowadzono pogadankę, w której odwołano
się do wiadomości zdobytych podczas
ubiegłorocznej wycieczki do piekarni.
2. Przygotowano stół ze zdrowym pieczywem oraz
warzywami zielonymi i czerwonymi
3. Przeprowadzono konkurs na rozpoznawanie
różnych dodatków do pieczywa ( kminek,
słonecznik, pestki dyni, sezam, orzechy, otręby
żytnie).Zdecydowanie lepsza była klasa VI.
4. Nazywano poszczególne warzywa oraz uczniowie
dowiedzieli się więcej o ich zdrowotnej mocy
oraz znaczeniu witamin dla zdrowia człowieka.
Dzisiejsze działania nazwali: „ Jem kolorowo i
zdrowo”
5. Przygotowano w grupach kolorowe kanapki,
którymi poczęstowali panią dyrektor oraz
nauczycieli. Wszystkie zachęcały swym wyglądem
do smakowitego konsumowania.
Będziemy sięgać częściej po to, co zdrowe i
wartościowe !!
Pani
psycholog zapoznała nas z chorobami przewodu
pokarmowego.
1. Objaśniła nowe terminy : anoreksja i bulimia
2. Wskazała na przyczyny powstawania anoreksji i
bulimii
3. Podała najważniejsze objawy anoreksji i
bulimii
4. Uświadomiła nam jak groźne skutki mogą
mieć te choroby.
5. Zachęcała do akceptacji samego siebie.
6. Odpowiadaliśmy wszyscy pisemnie na pytania
sprawdzające wiedzę z zajęć profilaktycznych.
- jaki jest cel spożywania pokarmów ?
- czym się różni anoreksja od bulimii?
- głodówka jest przejawem zachowań agresywnych
czy autoagresywnych?
- na czym polega niezdrowe odżywianie?
- na czym polega nieregularne spożywanie
posiłków?
- jaki związek ma otyłość z emocjami
człowieka?
Po sprawdzeniu zadań okaże się, kto najwięcej
zapamiętał?
Wyniki podane będą na podsumowaniu projektu.
Zdrowo
i owocowo!
Jak zawsze nasze działania rozpoczęły panie
wychowawczynie od krótkiej pogadanki.
Nazywaliśmy owoce według kolorów, pochodzenia
- krajowego czy zagranicznego oraz według
posiadanych witamin.
Już wiemy, które witaminy znajdują się w
danym owocu i jaki wpływ mają na nasz organizm.
Przyrządzaliśmy w grupach czteroosobowych
kolorowe szaszłyki z owoców. Najwięcej czasu
zajęło nam krojenie owoców , potem
różnicowanie odpowiedniej części owocu , aby
powstał „ kolorowy owocowy szaszłyk”.
Gotowe patyczki z owocami umieszczaliśmy w
skórce arbuza. Potem z przyjemnością je
skonsumowaliśmy. Poczęstowaliśmy nimi panią
dyrektor.
W naszych praktycznych działaniach jak zawsze
pomagały nam panie wychowawczynie jak również
obserwowały naszą sprawność kulinarną.
Najlepsi zostaną wyróżnieni na podsumowaniu
projektu.
Wiemy , że owoce są smaczne , zdrowe , a przede
wszystkim są naturalnymi słodyczami!!!
Zdrowo
i aktywnie spędziliśmy czas w Gospodarstwie
Agroturystycznym w Czeszewie.
Uczestniczyliśmy
w seansie solno – jodowym w Jaskini
Galos- wdychaliśmy wiele
mikroelementów. Relaksująca muzyka ,
zmieniające się oświetlenie oraz
wygodne leżaki sprawiły , że
wyszliśmy całkowicie zrelaksowani.
Wysłuchaliśmy
pogadanki na temat znaczenia tego
mikroklimatu na wspomaganie leczenia
wielu chorób.
Następnie
zjedliśmy II śniadanie - były też
zdrowe owoce!
Zrelaksowani
i posileni korzystaliśmy z różnych
zabaw na świeżym powietrzu:
jeździliśmy na hulajnogach, graliśmy w
piłkę, wspinaliśmy się po
„pajączku” wysoko do góry.
Graliśmy
parami w Rykoszet Squasha –
odbijaliśmy rakietą piłką o ścianę.
Pierwszy raz korzystaliśmy z tej gry.
Polecamy wszystkim to miejsce . Tylko tu
odpoczniesz, pograsz w Rykoszet,
odprężysz się w Jaskini Solnej !
Podsumowanie
projektu edukacyjnego „ Żyj zdrowo”
Uczniowie
klasy IV i VI szkoły podstawowej podsumowali
projekt edukacyjny : „Żyj zdrowo”, który
trwał przez w okres trzech miesięcy.
Głównym celem projektu było zwiększenie
świadomości uczniów i ich rodziców odnośnie
wpływu żywienia i aktywności fizycznej na
zdrowie człowieka. 6 czerwca br. dość licznie
przybyli do naszej szkoły rodzice, którzy
towarzyszyli swoim dzieciom tworząc ciepłą
atmosferę wyjątkowego spotkania , w którym
towarzyszyła nam również pani dyrektor i
szkolna pielęgniarka. Wszyscy z zainteresowaniem
obejrzeli prezentację multimedialną
przedstawiającą różnorodność działań
projektu po czym wyróżniono i nagrodzono
uczniów w poszczególnych kategoriach.
Zgaduj –
zgadula „Czy wszystko wiem o mleku i jego
przetworach” :
1.Ewelina Konieczka kl.VI
2.Wiktoria Kaźmierczak kl.IV
3. Daniel Niedziela kl. VI
Konkurs
plastyczny : „ Zdążyć przed grypą”
1. Angelika Wojciechowska kl.IV
2. Wiktoria Kaźmierczak kl. IV
3. Ewelina Konieczka kl.VI
4. Daria Wilińska kl.VI
Konkurs wiedzy
o „Chorobach przewodu pokarmowego”
1.Ewelina Konieczka
2. Daniel Niedziela
Konkurs
literacki „ Jak pięknie żyć”
1.Daniel Niedziela,
2.Hubert Mróz
Konkurs
literacki : List do wiosny”
1.Ewelina Konieczka,
2. Hubert Mróz
Wyróżnienia
dla uczniów kl.IV , którzy napisali zdrowe
przepisy kulinarne
1.Kamil Kucza,
2.Borowski Mateusz ,
3.Borowski Bartek,
4.Weronika Janiszewska
5. Wiktoria Kaźmierczak
Za aktywność
podczas różnych działań projektu wszyscy
uczniowie otrzymali pamiątkowy dyplom oraz
książki promujące zdrowy styl życia i gry
planszowe.
Wszelkie wyróżnienia , nagrody i dyplomy
wywołały na twarzach uczniów promienny
uśmiech.
W dalszej
części spotkania uczniowie kl.IV zaprezentowali
wiersze, a uczniowie z kl.VI scenkę „Żyj
zdrowo”. Bardzo sympatyczną i wywołującą
wiele pozytywnych emocji była FAMILIADA . Dwie
grupy w osobach rodziców i dzieci zmierzyły
się w zadaniach konkursowych. Wśród nich było
m.in. grupowanie produktów zdrowych i
szkodliwych dla organizmu, układanie zdrowego
jadłospisu na 1 dzień, efektowne nakrycie
stołu dla zdrowego przyjęcia urodzinowego, quiz
wiedzy na temat zdrowego stylu życia,
rozpoznawanie warzyw , owoców i produktów
mleczarskich po smaku, prezentacja zestawu
ćwiczeń gimnastyki porannej, wykonanie buźki z
pomarańcza. Walka była zacięta , ale
zakończyła się remisem. Rodzice otrzymali
dyplomy oraz nagrody w postaci książek.
Rytmy piosenek „ Ogórek” , „ Witaminki”
uświetniły integracyjne spotkanie i zachęcały
do dobrej zabawy jak i do ćwiczeń
gimnastycznych. Do degustacji zachęcał
wszystkich „Stół ze zdrową żywnością”
ciesząc oko , a potem znajdujące się tam
produkty pobudzały swoimi smakami. Wszystkim
dopisywały apetyty. Uczniowie otrzymali
również gazetki projektu . Wykonanie
poszczególnych zadań gazetek pozwoli na
sprawdzenie jak utrwalenie wiadomości zdobytych
wcześniej.
Projekt edukacyjny swym rozmiarem i
różnorodnością działań pozwolił rozwinąć
zainteresowania uczniów, skonfrontować swój
zasób wiadomości z rówieśnikami. Stworzył
możliwość zaprezentowania się na szerszym
forum . Pomógł rozwinąć u uczniów i
rodziców zachowania prozdrowotne, wyrobić
poczucie odpowiedzialności za własne zdrowie.
Zachęcamy do
obejrzenia prezentacji Żyj
zdrowo
Chcąc
uzyskać informacje dotyczące realizacji
projektu opracowaliśmy ankietę ewakuacyjną
skierowaną do losowo wybranych uczniów (20
uczniów).
Analiza ankiet pozwoliła stwierdzić nam że :
- projekt był przygotowany w sposób
interesujący
- uczniowie czynnie i z entuzjazmem uczestniczyli
w realizacji zadań projektu
- nabyte wiadomości i umiejętności będą
mogli praktycznie wykorzystać w życiu
codziennym
- w przyszłości uczniowie chętnie deklarują
udział w takiej formie zajęć.
|